Zaman Planlaması Nasıl Yapılır?

HANİFE KARAMUSTAFAOĞLU

eğitim

"Yapmanız gereken veya yapmak istediğiniz o kadar çok iş var ki... Ve bir o kadar da az zaman..." Günümüzün hızla gelişen şartları bu durumu iyice sık hissettirir hale getirdi. Bu nedenle ajandasız bir düzen ve plansız bir hayat düşünülemez oldu. Biz de zamanı doğru değerlendirme konusunda sıkıntı yaşayan acenteler için adım adım bir rehber hazırladık…

Bugünün işini yarına bırakmamak

Eylemlerimiz "yapmak istediklerimiz" ve "yapmamız gerekenler" olarak ikiye ayrılırlar. Ve bu bir gerçek ki her zaman için, yapmak zorunda olduklarımız, ertelediklerimiz haline dönüşür. Bugünün işini yarına bırakmak, ertelemek, geciktirmek, oyalanmak; tüm bunlar, zamanı dengelemenin ve planlamanın en büyük engelleridir. Aynı zamanda zihninizde sonlandırmamış işler olarak karmaşıklık, kirlilik de yaratacaklardır. Bu nedenle yapmayı çok istemesek de, yapmamız gereken bu işleri zamanında halletmeniz zamanı doğru değerlendirmeniz açısından iyi olacaktır.

İşleri zamanında halletmenin verdiği huzur

Günün sonunda, yapmanız gereken ve yapmak istediğiniz işleri nasıl da hallettiğinizi bir düşünün. Kendinizi nasıl da iyi hissedeceksiniz. Az önce bahsettiğimiz sonlandırılmamış işlerin yarattığı zihin karmaşıklığının tam tersinden; yani bomboş, rahat bir zihinden bahsediyoruz. Böylece bu tertemiz zihinle bir sonraki işlerimizi daha kolay planlayıp, daha düzenli bir şekilde halledebiliriz. Anlayacağınız bir işinizi ertelememeniz, öbür işlerinizin yolunda gitmesini etkileyecek kadar önemlidir.
İlk adım: Önem sırasına göre denge

Yapacağımız işleri planlarken dikkat etmemiz gereken bir konu da 'denge'dir. Bu dengeleri planlarken de günlük hayatımızın 7 önemli alanını göz önünde bulundurmak gerekiyor:
İş
Aile
Sosyal yaşam
Yemek
Egzersiz ve fiziksel aktivite
Hobiler
Dinlenmek ve uyumak

Bu 7 alanın her biri hayatımıza denge kurmak açısından oldukça önemlidir.
Burada yapmamız gereken, her alan için ne kadar zaman ayırmamız gerektiğini önem açısından planlamaktır. Bir günde sadece 24 saat var. Ve bu 24 saatin 14 saatini işte geçirirsek, diğer yapmamız gereken işlerin tümü için oldukça az bir zaman kalmış oluyor. Bu durum da zihin ve beden sağlığımıza tahmin edebileceğinizden çok daha fazla zarar veriyor. Dolayısıyla kalemi kağıdı alıp, önem sırasına göre; ama bir yandan da sağlıklı dengelenmiş planınıza bir an önce başlamanızı öneririz!

İkinci adım: Zamanı yönetmeye nereden başlamalı?

Denge: Az önce bahsettiğimiz dengelemenin zamanı yönetmenin ilk kuralı olduğunu unutmayın.

Öncelikleri belirleyin: Sizin için neyin önemli olduğunu belirlemek, zamanı yönetebilme açısından atacağınız önemli bir adımdır.

Ajandanıza not alın: Yazmak, not etmek; zamanı planlamanın önemli bir parçası. Yapmanız gereken her şeyi ajandanıza not almanız hem hiçbir şeyi atlamamanızı sağlayacak, hem zihin karışıklığını önleyecek, hem de doğru plan yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler:

Hedeflerinizi bu üç kategoriye ayırmanız oldukça önemli. Uzun vadeli işlerinizi aceleye getirmeyip, önceliği kısa vadeli işlerinize vermek; bu şekilde bir zaman planlaması yapmak oldukça sağlıklı olacaktır.

Limitlerinizi bilin: "Hayır" demeyi bilin. Yani size verilen bir işi –eğer bunu yapmaya vaktiniz yoksa- şu an yapamayacağınızı söylemek sizin hakkınız... Limitlerinize göre zamanı kullanmaya önem verin.

Sadeleşin: Bruno Munari'nin güzel bir sözünü hatırlatalım: "İlerleme sadeleştirme ile mümkündür, karmaşıklaştırma ile değil." Yaşam tarzınızı, evinizi, alışkanlıklarınızı, sorumluluklarınızı, çevrenizi; kısacası yaşamınızı biraz sadeleştirin.

Gözünüz saatte olsun: İşimiz varken zamanın ne kadar hızlı akıp gittiğinin hepimiz farkındayızdır. Bu nedenle akan zamanın farkında olmak ve geçen saatlere hakim olmak açısından gözünüz mutlaka saatte olsun.

Ara verin: Zamanınızı işlerinize göre planlarken mutlaka kendinize kısa aralar da verin! Bu molalar özellikle zihin sağlığımız açısından oldukça önemlidir. İşlerinizin arasında uzun zamandır ihmal ettiğiniz bir arkadaşınızı arayabilir veya yalnız başınıza kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Düşünmeye zaman ayırın: Her akşam yatmadan önce o gün hallettiğiniz işleri düşünün ve bundan duyduğunuz rahatlamayı hissedin. Bu düşünme

sizi rahatlattığı gibi, ertesi güne de motive edecektir.

Yarın yepyeni bir gün: İşler planladığınız gibi gitmedi ve bugün halletmeniz gereken bir işi halledemediniz. Kendinizi bu konuda sıkmayın ve hemen yarının yepyeni bir gün olduğunu kendinize hatırlatın. Ertesi günkü planınıza bu işinizi yerleştirip, bu sıkıntıyı aklınızdan atın.

  sigortacim sayi 28 haziran
 Haziran 2018 / Sayı:28

Yazarlar

  • Jun 05 , 2017

    MUSTAFA NAZLIER

    Sigorta Eksperi

    Tüm sektör aktörleri sigorta eksperlerinden eşit olarak aynı kalitede düzenli hizmeti alabilmelidir. Bunu sağlamanın tek yolu eğitim ve bilginin güvenli olarak istikrarlı biçimde eksperler tarafından tüm paydaşlarına bağımsız ve tarafsız sunulabilmesidir.

  • Jun 02 , 2017

    M. JALE BAYAV

    TÜSAF Yönetim Kurulu Üyesi

    Geçmişteki hatalarımız, geleceğimize yön veren en iyi derslerdir aslında, önemli olan hataları görebilmek ve kabullenebilmek cesareti ve olgunluğu ile kendimizi yenilememizdir.
    Hayatta ya Bey olacaksın ya Paşa, ya Ağa olacaksın ya da Maşa…

  • Jun 02 , 2017

    ADNAN ÇELİK

    Parametre

    Borsa İstanbul'daki şirketlerin toplam piyasa değeri 718 milyar lirayı aştı. Borsa İstanbul'da en yüksek piyasa değerine sahip şirket, 41,1 milyar lira ile Koç Holding olurken, onu Garanti Bankası, Akbank ve İş Bankası izledi.

  • Jun 02 , 2017

    HANİFE KARAMUSTAFAOĞLU

    Eğitim

    Birçok işi halletmeye çalışıp yine de hiçbirini tamamlayamıyorsanız ya da sabah erkenden işe gittiğiniz halde hâlâ verimli çalışamadığınızı düşünüyorsanız bir yerde hata yapıyorsunuz demektir. Amacınız iş hayatında üretkenliğinizi artırmak ise işte uygulamanız gereken 5 madde...
    Üst üste yapılan toplantılar, ardı arkası kesilmeyen mailler ve yapılacak işlerin birikmesi… Gün boyu çalışıyor, öğle tatillerinden feragat ediyor, hatta mesaiye kalıyor fakat yine de bir türlü işlerinizi bitiremiyorsanız, modern çalışma hayatının en büyük sıkıntılarından biri olan “verimsiz çalışma kriziyle” karşı karşıyasınız demektir. Ancak gün içerisinde üretkenliğinizi etkileyen durumları öğrenerek ve gerekli önlemleri alarak daha verimli çalışmanız mümkün. İşte iş hayatında üretkenliğinizi artıracak 5 yöntem:

  • Jun 02 , 2017

    HASAN ALİ GÖZÜKARA

    Otoacente

    Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından bu yıl 17'ncisi düzenlenen "İstanbul Autoshow" kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu yıl "Geleceğe Yakından Bakın" sloganıyla gerçekleştirilen fuar 21-30 Nisan tarihlerinde açık kaldı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda, bu sene aralarında daha çok Türkiye'de üretim yapan firmaların bulunduğu otomotiv markaları yeni modellerinin lansmanlarını gerçekleştirdi.
    Bugünün ve geleceğin teknolojilerinin sergilendiği fuara, Alfa Romeo, Aston Martin, Dacia, DFSK, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jeep, Lexus, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Smart, Ssangyong ve Toyota katıldı. Fuarda, otomotiv markalarının yanı sıra, teknoloji, inovasyon, bilişim, aksesuar ve yan sanayi firmaları, sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşları da yer aldı.


tsrsb   dask   sigortacili   sigorta_gov   tsev    sigorta bilgi merkezi    sigorta tahkim komisyonu    guvencehesabi

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: