Sbm Uygulaması Sektörü Nasıl Etkileyecek?

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) da SBM’nin bu uygulamasının eksik ve yanlış taraflarını kamuoyuna duyurarak gerçeklerin anlaşılmasına aracı oldu.

TÜSAF öncülüğünde acenteler, başta Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Ekonomi Bakanlığı’na gönderdikleri binlerce faksla düşüncelerini aktarırken, diğer yandan TÜSAF kamuoyuna, uygulamaya yönelik tavsiyelerini ve eleştirilerini dile getirdi.

BU DURUM KİME YARAR?

TÜSAF tarafından yapılan açıklamada bu durumun kime yararı olacağı şu şekilde aktarıldı:

1)Bazı sigorta şirketleri aldıkları bilgiler ve dijital satışla, kısa dönemde kazançlı gibi gözükecekler. Ancak diğer branş üretimleri artırma düşüncesi çok uzun olmayan bir dönemde ellerinde patlayacak. Bilgileri alıp çapraz satış yapmaya çalıştıklarında sigorta satmanın zor olduğunu yaşayarak görecekler. “Odada oturarak emir vererek olmuyor” diyecekler. Olan sigorta şirketine olacak, yönetici cebini doldurup gidecek.

2) Büyük acenteler, şubeleşme ve iş paylaşımı yapan organizasyon acenteleri ellerinde tüm şirketlerin acenteliği olmasıyla kartelleşmeye doğru gidecekler. Özellikle az acente sahip büyük bir çoğunluk dayanamayıp kapanacaklar, bu yapıların şubesi ya da prodoktörü olarak personel gibi çalışacaklar. Bu kartellerin de 1-2 sene sonra bu işleri sigorta şirketleri tarafından ellerinden alınacak.

3) Bir kesim daha var destek verenler onların menfaatinin ne olduğunu zaman gösterecek.

NELER OLACAK?

TÜSAF tarafından üyelerine yapılan açıklamada bu sisteme yönlendirme, daha fazla duyurma ve bizzat girerek çalıştırılması halinde olabilecekler şöyle sıralandı:

1) Öncelikle tüm portföyünüzün iletişim bilgileri SBM ve sigorta şirketlerinin elinde olacak.

2) Bu sistemi kullanabilen belli bir kesim direkt buradan rakamları öğrenecek yakın zamanda acentelerine dönebilecekler, orta vadede (1 yıl içinde) direk şirket üzerinden devam etmesini sağlayacak bir takım bonuslarla, indirimlerle sigortalılar elinizden gidecek.

3) SBM ulaşamayan büyük bir kesim acenteye arayacak teklifleri isteyecek. En düşüğü öğrendikten sonra poliçeştir bilgisini verecek. En ucuzun olduğu şirket elinizde yoksa ya kaybedeceksiniz ya da iş paylaşımı yapacaksınız. Geliriniz çok düşecek.

4) İş paylaşımı yaptığınız kuruma sigortalınız bir sonraki sene ulaşabilir ya da kurum sigortalınıza ulaşabilir. Kayıp olacak mı? Şüphesiz!

5) Tüm sigortalılarınız iptallerin kolaylaşması nedeniyle süre içinde defalarca sizi çalıştıracak, iş yükünüz çok artacak. Düşük rakamlar buldukça geliriniz düşecek hatta elinizden sigortalının gitme ihtimali yükselecek.

6) Bu işlerle uğraştığınız zaman kaybından diğer branşlara zaman bulamayacak ciddi gelir kaybına uğrayacaksınız.

7) Şirketler acentelerinden olacak üretimleri ciddi düşecek, iş ve tahsilat problemleri yaşayacaklar. Altyapıları, call center’leri yeterli olmayacak kilitlenecekler. Herkes gider mersine biz gideriz tersine sözünü anlayacaklar, iş işten geçmiş olacak, işlerinden olacaklar ama sektöre ciddi tahribat verip gitmiş olacaklar.

8) Hazine istediği sonuca istediği zamanda kesinlikle bu sistemle ulaşamayacak. Bu sistemden iki yapı kazançlı çıkar. Ne Hazine ne de vatandaş bundan istediği faydayı sağlayamayacak.


tsrsb   dask   sigortacili   sigorta_gov   tsev    sigorta bilgi merkezi    sigorta tahkim komisyonu    guvencehesabi

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: